Werving en selectie

Gerelateerde afbeelding

Organisaties zijn samenwerkingsverbanden van mensen. De kwaliteit van organisaties wordt dan ook in grote mate bepaald door de kwaliteit van de aangestelde mensen. Aangezien functies in de loop der tijd snel veranderen, selecteren organisaties steeds vaker mensen voor loopba- loopbanen nen in plaats van voor specifieke functies.
Het is daarom niet verwonderlijk dat bij vele organisaties een nauwge- nauwgezette procedure zette procedure is opgesteld voor werving en selectie van personeel. Een werving en selectie goed opgezette wervings- en selectieprocedure heeft zowel grote voordelen voor de desbetreffende organisatie als voor diegene die aan de wervings- en selectieprocedure wordt onderworpen. Voor de organisatie biedt het de mogelijkheid de juiste persoon op de juiste functie te krijgen; voor de sollicitant is het een instrument om op een meer verantwoorde manier te kunnen vaststellen of hij in bepaalde organisaties en/ of functies wel of niet werkzaam wil zijn. E Uit de media De fatale eerste indruk Tijdens een sollicitatiegesprek is een inleidend babbeltje over het weer of de reis vaak voldoende om te beoordelen of iemand binnen de flexplek hilversum cultuur past. ‘De personeelsfunctionaris ziet dat aan de manier van bewegen, praten en kijken en aan de kleding die een persoon draagt; zegt psychologe Roos Vonk. Oneerlijk? Nee, volgens haar is het terecht, zelfs onvermijdelijk dat de recruiter zijn mening vormt aan de hand van een gesprekje op de gang. Vonk onderzocht de afgelopen jaren de verschillende manieren vanzelfpresentatie en keek of een eerste indruk achteraf nog kan worden bijgesteld. Een groep proefpersonen kreeg daarom eerst een gunstig beeld van iemand voorgeschoteld. Diegene verrichtte vervolgens een aantal negatieve acties. Hij klaagde bijvoorbeeld over een treinvertraging. Het aanvankelijk positieve beeld bij de groep werd hierdoor in korte tijd afgebroken. Bij een tweede groep werd een negatieve eerste indruk voorgeschoteld, gevolgd door positieve gedragingen. De mening van de groep bleek niet te veranderen. Iedereen categoriseert continu en zo wordt de sollicitant binnen de kortste keren in een hokje gestopt. Dat klinkt heel bedreigend, geeft Vonk toe, maar is heel logisch. Mensen krijgen dagelijks een enorme stroom informatie op zich af. Om die te kunnen verwerken, is het zaak zo snel mogelijk orde te scheppen in de chaos. Als je dit niet doet, zal het uren duren voordat je een beslissing neemt.
Bron

This entry was posted in Kantoor huren bedrijfsruimte huren. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>