P-groepering tegenover F-groepering

Afbeeldingsresultaat voor site:ilocate.nl

Als we nu op uitvoerende niveaus naar voordelen en nadelen van de verschillende vormen van arbeidsverdeling kijken, dan is het voor een goed begrip dienstig de F(unctiegewijze)opzet te stellen tegenover de P(roductiegewijze)-opzet. De voor- en nadelen van deze twee vormen van arbeidsverdeling zullen we via vergelijking van de schema’s in de figuren 7 .1 en 7.2 nader bezien.
Horizontale differentiatie: voordelen kantoorruimte huren breda en nadelen In de naar functionele specialismen opgebouwde werkgroep of afdeling (P-groep) staat de aard van de te verrichten bewerking centraal. Uitvoerders doen in beginsel allen hetzelfde soort werk, terwijl de baas, voorman of afdelingschef als specialist op dat gebied is te beschouwen. Dit betreft bijvoorbeeld zagerij A, schaverij B en montageafdeling C. De algehele coördinatie van de kantoorruimte huren groningen productieactiviteiten ligt hier bij X, als het punt waar de fasen van bewerking als afzonderlijke vakgebieden bij elkaar komen en van waaruit deze kunnen worden overzien. Door deze afdelingen lopen dan onderdelen voor meer producten, namelijk voor tafels, stoelen en kasten. Schematisch is de groepering naar vakgebieden in figuur 7 .1 weergegeven (zie hierna).
Voordelen F-groepering Door concentratie van gelijksoortige bewerkingen in afdelingen en subafdelingen kunnen voordelen kantoorruimte huren amersfoort ontstaan door: mechanisering en aanschaf van gespecialiseerde hulpapparatuur ten behoeve van de te verrichten handelingen; een hoge bezettingsgraad van mensen en machines; het bereiken van grote vaardigheid en routine; het bereiken van hoge deskundigheid en kennis op deelbewerkingen; gelijkheid in werkhouding en taal.
Nadelen F-groepering Daartegenover staan dan de nadelen, die samenhangen met: eentonigheid, eenvormigheid en kantoorruimte huren apeldoorn eenzijdigheid; een geringe flexibiliteit, die ontstaat door het zich toeleggen op één of slechts enkele bewerkingen; coördinatieproblemen, die ontstaan door doorbreking van de natuurlijke samenhang tussen de opeenvolgende bewerkingen.

Dit bericht is geplaatst in Kantoor huren bedrijfsruimte huren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *