Het regressieconcept

Onze problemen met het regressieconcept vinden hun oorsprong in zowel Systeem l als Systeem 2. Zonder specifieke informatie, en vaak zelfs na het verstrekken van enige statistische gegevens, blijft de relatie tussen
192 Deel Il – Heuristieken en biases
correlatie en regressie kantoor huren breda obscuur. Systeem 2 vindt het lastig om te begrijpen en te leren. Dit is deels te wijten aan de behoefte aan causale interpretatie, een kenmerk van Systeem r.
Depressieve kinderen voelen zich beter na energiedrankje.
Deze krantenkop heb ik zelf bedacht, maar het verschijnsel is echt waar: als men een groep depressieve kinderen gedurende een periode van drie maanden energiedrankjes te drinken geeft, zullen ze zich steeds beter gaan voelen. Dit geldt echter ook voor kinderen die enige tijd op hun hoofd moeten staan of twintig minuten per dag een kat moeten aaien. De meeste mensen die een kantoor huren groningen dergelijke kop lezen, zullen de conclusie trekken dat het energiedrankje of de kat voor de verbetering zorgde, maar deze conclusie is volstrekt ongerechtvaardigd. Depressieve kinderen vormen een extreme groep en zijn depressiever dan de meeste andere kinderen -en extreme groepen bewegen zich met verloop van tijd richting het gemiddelde. De correlatie tussen depressiescores bij opeenvolgende tests is minder dan r en dus vindt er regressie naar het gemiddelde plaats: depressieve kinderen zullen zich met verloop van tijd iets beter gaan voelen, zelfs als ze geen katten aaien of Red Bull drinken. Om te concluderen dat een energiedrankje effectief werkt tegen depressiviteit onder kinderen moeten we de groep patiĆ«nten die deze behandeling krijgt, vergelijken met een ‘controlegroep’ die geen behandeling krijgt (of, beter nog, een placebo ontvangt). De kantoor huren amersfoort controlegroep zou zich door regressie beter moeten gaan voelen. Het doel van deze opzet is om te bepalen of de behandelde patiĆ«nten zich beter gaan voelen dan door regressie kan worden verklaard. Incorrecte causale interpretaties van regressie-effecten zijn niet beperkt tot mediaconsumenten. De statisticus Howard Wainer heeft een lange lijst opgesteld met onderzoekers die dezelfde fout hebben begaan: het verwarren van correlatie met causaliteit.? Regressie-effecten kantoor huren apeldoorn veroorzaken veel hoofdbrekens in de wetenschap, maar ervaren onderzoekers ontwikkelen een zesde zintuig voor het detecteren van ongewenste causale deductie.

Dit bericht is geplaatst in Kantoor huren bedrijfsruimte huren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *