Business unit-structuur (BU-structuur)

Afbeeldingsresultaat voor site:ilocate.nl

De business unit-structuur is in figuur 6.1 5 schematisch weergegeven. Binnen de business unit-structuur komen resultaatverantwoordelijkheid, decentralisatie van bevoegdheden en marktgerichtheid goed tot hun recht. In zuivere vorm vergt de business unit-structuur een volledige optuiging kantoorruimte huren breda met eigen ondersteunende afdelingen.
Ook de business unit-structuur is echter niet zonder problemen, zoals blijkt uit het volgende citaat van een concernmanager: ‘Het echte probleem voor mij is dat je zelf eindverantwoordelijk blijft. Wanneer moet je ingrijpen als iets mis dreigt te gaan, en wanneer moet je afstand houden?’
Het business unit-concept heeft momenteel de nodige populariteit en spreekt dus kennelijk aan. Hoe populair het business unit-concept ook is, in veel gevallen komt dit niet in een zuivere vorm voor, maar in een, soms zwakke, tussenvorm. In die gevallen is in eigenlijke zin niet echt sprake van een business unit-structuur. Dan overheerst veeleer de mode doordat men het zo wil kantoorruimte huren groningen noemen boven toepassing in eigenlijke zin. Wanneer we hier spreken van een business unit-structuur, gaat het om de toepassing in de zuivere vorm.
De voor- en nadelen van de business unit-structuur zijn hierna beknopt weergegeven.
Voordelen: goed middel voor delegatie van resultaatverantwoordelijkheid; strategie dichtbij ondernemingsspecifieke omgeving; eigen verantwoordelijkheid voor management van processen; bevordert ondernemerschap; top concentreert zich op strategie en portfolio.
Nadelen: afbakening van centrale en decentrale bevoegdheid; rivaliteit om diensten en aandacht van top; autonomie kantoorruimte huren amersfoort werkt synergie tegen; top nu afhankelijk van business unit-managers; duplicatie van staffuncties.
Een concernmanager sprak het argument van organiseren van synergie in het geheel niet aan: ‘Laat de business units maar concurreren, als ze maar geen prijzenslag voeren. Als je echte synergie wilt bereiken kantoorruimte huren apeldoorn moet je business units fuseren en integreren tot divisies.’

Dit bericht is geplaatst in Kantoor huren bedrijfsruimte huren. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *